Vrijdagnacht 18 mei 2001. Even na drieën is de aftrap van Giel Beelens nachtprogramma op 3FM. Vorig jaar heb ik deze dj al opgegeven vanwege zijn gebrek aan kwaliteit en respect als plaatjesdraaier. Sinds ik echter hoorde dat hij Nederlandse HipHopartiesten in zijn radioprogramma haalt, probeerde ik mijn mening te herzien. Maar helaas! Beelen maakt er namelijk elke uitzending weer een traditie van om zoveel mogelijk mensen telefonisch in de ether te slingeren. Hij is niet in staat om zelf een fatsoenlijk programma te maken, maar heeft de luisteraar telkens nodig om de tijd op te vullen. Dat maakt hem de belmiep van de radio, sterker nog, een etherhoer van het eerste uur. Hij gebruikt anderen om zelf uiteindelijk beter uit de verf te komen.

Interactie met luisteraars kan leuk zijn, maar Beelen kan niets anders dan telefoontjes plegen. Een jaar terug had ik een interview met hem waarin ik vroeg naar zijn pijpavontuurtje in de studio met een prostituée. Dat verwerkte ik in een artikel, maar Giel moest zo nodig moeilijk gaan doen en wilde de passage eruit hebben. Had meneer eerder moeten reageren want de deadline was inmiddels gepasseerd. Tja, de realiteit doet soms pijn en als je bepaalde obscene dingen doet, moet je nu eenmaal je verantwoording daarvoor nemen. Dat was hij kennelijk even vergeten. Dat de bebrilde discjockey het met verantwoording niet te nauw neemt, blijkt wel tijdens deze nacht waarin hij alle Turken en Marokkanen homo's noemt. Dit naar aanleiding van de uitspraken over homoseksuelen van de Rotterdamse imam El-Moumni. Puberaal gedrag en domheid troef van Beelen.

Nederlandstalige HipHop dan. Giel is de laatste tijd van HipHop gaan houden en dat is behoorlijk vervelend voor iemand die daar geen verstand van heeft. Beelen is een wannabee van het eerste uur, een meeloper die termen gebruikt waarvan hij denkt dat ze cool klinken. Mis geschoten, want neppers maken geen kans op de schaal van dopeheids-Richter. Vooral hij niet.

De Haarlemmer kwam onlangs op het idee om elke uitzending wat Nederlandstalige rappers uit te nodigen en ze in de studio wat te laten freestylen. De bewuste nacht waren SpaceKees, TeRilekst en KAS te gast. Zeer degelijke jonge rappers uit de subtop van de Nederlandstalige hiphop. Nu verliepen niet alle freestyles vlekkeloos, maar om dat te bestempelen als "ze kunnen niet rappen", gaat te ver.

Al snel werd duidelijk dat Beelen de jongens nauwelijks een kans had gegeven door ze direct af te zeiken na de eerste rap die overigens dope was: strakke flow en prima rhymes. Hij had het later over niet tegen kritiek kunnen, maar omdat hier geen sprake was van onderbouwde argumenten en juist wel van gebrek aan kennis, valt niet het rapgezelschap door de mand, maar Beelen zelf.

En als hij zeikt, doe ik er nog een schepje bovenop. Dan spuug ik mijn gal over hem uit en kots nog een keer over mister fake-ass heen. Gasten behoort men met respect te behandelen, maar daar was deze nacht geen sprake van. „Ik geef ze nog een kans, anders zijn ze zo weg", zegt hij. En: „Als dit het niveau is van de Nederlandstalige HipHop, dan moet ik toch constateren dat het bedroevend laag is." Nou, als dit het niveau is van met mensen omgaan, trekt hij zichzelf naar een dieptepunt.

Beelen mag niet met hiphop geassocieerd worden, want hij is een prutser zonder kennis van zaken. Roept een paar keer "Motherfucker", en gaat moeilijk doen als het raptrio in het laatste uur opmerkingen maakt over zijn muziekkeuze. Kees: „Ik vind het gewoon niet zo interessant om een uur naar een provocerend persoon te luisteren." Beelen: „Oké jongens, get the fuck out. Ik hoef jullie ook niet meer te horen." „Oke, krijg ook de tering, eikel!" Gevolg: de rappers zijn Beelens kritiek zat en verlaten met opgeheven hoofd de studio. En dat is geen teken van zwakte, maar van gerechtigheid. En van rock 'n' roll. Actie is reactie. Ach, en wat Giel Beelen betreft, neppers moeten ergens beginnen.

Roel Janssen

Reactie van de redactie: "Leuk en mooi stukkie, maar wie is die Giel eigenlijk. En HipHop op drie 3 FM?!"

Your name
E-mail
Comments


Contents and design may not be reproduced without the express
permission of the Publisher.
©2001 by ART12/VanderHoek Publishing. All rights reserved.