DJXPLND CR-ROM
Shape Squad

DJXPLND, "The first ever full length CD-Rom on HipHop DJ-ing, the debut single of Philharmonic Or-Caz-Tra and 7 minutes of scratch by DJ Kypski and DJ Broky-B." Juist, de eerste Cd-rom over deejayeen, en alle ins en outs hierover, op een Cd-rom. Een initiatief van Shape Squad, dat vanuit een afstudeerproject naar een unieke interactieve CD-rom groeide. Vorige eeuw al gereleased, maar allee nu vers van de pers een recensie.

De Squad produceerde en ontwikkelde alles zelf, zowel de interviews met O.C., Big L. (r.i.p.), Pharaohe Monch en de Nederlandse artiest TEN, als de verhalen als de sound mixen. Zo kwamen ze op een concept om een interactieve CD-rom te maken over het oudste element van HipHop: Deejaying. De cd moet een archiefstuk zijn en tegelijk een uitleg over de HipHop DJ voor geinteresseerden. Maar het is meer dan dat alleen. Door de verschillende opties en verborgen mouse clicks wordt het een waar doolhof, op zoek naar meer informatie. Zo is het edutainment geworden.

Tijdens de intro word je direct duidelijk dat men goed overweg kan met multimedia en flash. De makers zijn nog steeds into het concept van de Commedore 64, dit mede te zien door de grafisch beeldopmaak en de 16 kleuren die gebruikt worden. Na de lange inleiding kom je in het hoofdmenu. Zo komen er 3 hoofd onderwerpen aanbod: Music, Machine en Men.

Music

Er is een making-of van de single die gepresenteerd wordt van Philharmonic. In de studio worden interviews afgelegd met DJ Moola en Brother R Caz van Philharmonic Or-Caz-Tra. Nederlands gesproken en engels ondertitelt. Track 3 van de cd-rom is het nummer van deze crew met "I A Live" featuring Irie Pete. The battle komt aanbod, wordt uitgelegd door (te-) korte videobeelden van de Beatjunkies, Invisible Scratch Piklz en de X-men, erg goed materiaal. De Nederlandse Wax Wankers worden gepresenteerd door DJ Kipski en DJ Broky-B en ook hier zijn videobeelden verborgen.

Machine

Wanneer je zelf je eigen mixtapes maakt of maar zo DJ-ed dan is Tooltime iets voor jou. Tenminste als je een Technics 1200 kan betalen en daar ook aan durft te sleutelen. Het uit balanceren en adjusting komen hier aan bod. Deze info hebben ze van Steve Valdez "FAC of Technics 1200" dat op internet te vinden is. Probeer deze section maar eens tevinden in het menu net als de setup section trouwens. Hier worden de verschillende setups gepresenteerd en uitgelegd, zoals de "Battlemode" en de "L-mode" die DJ Swift van X-Men gebruikt en de "Lefthand Lateral" voor de linkshandingen.
In dit menu zijn nog enkele verborgen dingen maar kom daar zelf maar achter.

Human

Terug naar het hoofdmenu om eens te kijken welke grootheden op deze wereld vertegenwoordigd worden op DJXPLND. ‘Men’ dus. Hier worden de MC’s en DJ’s belicht die hun steentje bijgedragen hebben aan de HipHop cultuur die hedendaags heerst. Zowel pioniers als mc’s van vandaag de dag komen aan woord en beeld. Ook wordt de geschiedenis haarfijn uitgelegd door een short- documentaire.
MC’s komen aan het woord over de DJ als artiest. Zo zijn er interviews te zien van OC en Big L in concert at 20th November 1997 at the Melkweg Amsterdam. TEN vertegenwoordigt the Fatlands en geeft zijn mening over de DJ als musician…
Uiteraard komen verschillende DJs en DJ crews ter sprake. Zo is er een stukje text over Jazzy Jay: "His career spans HipHop itself. He was Afrika Bambaadaa’s righthand(the one that gave us the name ‘HipHop’)" but a question for you, how do you spell HipHop?

DJ Kypski, DJ Broky-B en DJ Rockid laten hun skills zien in een demonstratie video. Op de cd-rom staat ook nog een track van Kypski en DJ Broky-B, called 7 ‘Minutes Of Scratch’ wat de moeite waard is om te checken.
Voor je als DJ naar de DMC kan, worden er nog wat tips and tricks gegeven. Uitleg over de diverse scratches and de technieken ervan.

DJXPLND is echt een origineel en kwalitatief goed in elkaar gezet enhanced CD-rommetje over een van de elementen van HipHop, DJ-ing. De Shape Squad, bestaande uit P. Bosma, M. Janssen en G. de Koning hebben al veel ervaring op het gebied van multimedia, check dan ook hun website. Ze hebben hun eigen ideeën, ervaringen en kennis samengebundeld en tot een meesterwerk gebracht. For now, put that CD in your PC and discover,…but don’t forget your headphone! Or plug your PC into your soundsystem.

www.shapesquad.com
Order CD-Rom: www.dac.nl/zrope
Write some words: shapesquad@homail.com

Herbz

NB.: Watch your hands and don’t press Esc…


 © 2000 ART12/VanderHoek Publishing. All rights reserved.