De Posse - Deel 5

De meest succesvolle compilation serie in HipHop Nederland is toch wel 'De Posse' serie van het Eindhovense DJAX label. Steeds weer zijn er genoeg aanmeldingen om een selectie uit te maken om weer een CD uit te brengen. Ze geven een goed overzicht van wat er in de huiskamers, slaapkamers en op de straathoeken gebeurt in de Benelux.

Contents and design may not be reproduced without the express permission of the Publisher. ©2000 by VanderHoek Publishing.

Zo af en toe staat er een meesterlijk stuk muziek op. Maar het gros is toch meestal aardige huisnijverheid. Op deel 5 staan vier groepen. Heizelclub, Dwaalspoor, Swift en Aards Gebroed. Bladerend door de credits e.d. kom je namen tegen die de moeite van het onthouden waard zijn. Soms alleen al om de naam. Bij deze sprong de naam DJ Afgelast er als blijver boven uit.

Heizelclub

De Amsterdamse driemans formatie Heizelclub bijt de spits af. "De Heizel Club is vernoemd naar de chaos die ontstond bij het Heizel drama in het Heizel Stadion te België.", aldus de bio. "De rapgroep is een project van de Amsterdamse rapgroep Rezarektaz Inc. Dit is een crew bestaande uit meerder MC's die zowel in het Engels als in het Nederlands rappen. Drie van de leden van Rezarektaz Inc. namelijk Wen Man, Black Grape (Smokin' Joe) en Kiddo-Cee, hebben te samen het project Heizel Club opgestart. De Heizel Club is een club in Nederland waar alles kan maar niets moet. Kiddo-Cee is de portier, Black Grape staat achter de bar en Wen Man treedt op. In de Heizel Club komen veel BN'ers en penose. Er kunnen lapdances and more besteld worden maar ook drugs is rijkelijk te verkrijgen. Hoe meer cash men te besteden heeft hoe meer er mogelijk is… Kortom de Heizel club is een roffe tent. Chaos van het eerste uur maar dan wel in banen geleid door de leden van de Rezarektaz Inc."

O.k., lijkt leuk, maar nu even koppelen aan 'Heizel', er wordt immers steeds verwezen naar het Heizel drama, terug in de tijd: "Op 29 mei 1985 kwamen in het Belgische Heizel-stadion in Brussel 39 Italiaanse fans om het leven bij rellen voor de Europa Cup-finale tussen Juventus en Liverpool. Dronken Britse supporters en een falende ordedienst leidden een van de grootste voetbalrampen in het Europese voetbal in. Het Heizel stadion werd verbouwd en kreeg de naam Koning Boudewijn Stadion.", bron: NRC Handelsblad. Ik heb het van alle mogelijke kanten bekeken, maar kan niks anders dan de drang voor een lach van een boer met kiespijn proberen te onderdrukken. Hopenlijk kan iemand in het guestbook uitleggen wat de link is.

Verder naar Dwaalspoor.

Dwaalspoor is een uit Eindhoven afkomstige formatie en is in 1997 opgericht. De Kru bestaat uit twee MC's (Enec en Zira) en een bietbakker/deejay (DJ Afgelast). De naam Dwaalspoor is ontstaan onder het genot van een jointje en biertje. In die tijd verliep het de leden niet goed op school en was het 'op jezelf wonen' een ramp. Letterlijk een dwaalspoor. In het laatste jaar van vorige eeuw werd de eerste demo opgenomen in 2B, naast de Eindhovense poptempel De Effenaar, die leidde naar een platencontract bij DJAX.

Swift van begrip.

Swift is een driemansformatie, afkomstig uit Swifterbant en staat voor StraatWijsheid Introduceert Fataal Temperament. Van een keyboard en een gestolen MIC is Swift uitgegroeid tot wat het nu is. Volgens eigenzeggen een begrip.

Aards Gebroed

"Nederhop uit de Overijselse klei. Van langzame trippie Ganghop tot snelle harde Hardcore schijt. De cru bestaat uit twee man, Cesar Gonzales alias Gonzo en Wazig. In zijn eigen studio creëert Gonzo zijn 'maaltijden' en zorgt Wazig voor de teksten. De microfoon is Wazig zijn wapen en soms is het moeilijk om hem stil te krijgen want hij ademt door zijn reet…", juist.

De hoes tekening van Def P is nou niet echt bijster interessant of mooi. Maar als je alle delen op een rij gaat zetten krijg je wel een leuke collectie met een gehele eigen karakteriserende stijl. Zelf gebruik ik het meest de fast forward knop en belandt de CD al snel in de kast om stof te verzamelen. Doch even de beleefdheid nemen om er echt naar te luisteren is het wel leuk en interessant om te ondekken hoe alle muzikanten bezig zijn met muziek en teksten. Vaak zeggen ze hetzelfde, maar weer net anders. Is het een leuke reis om de verschillen en overeenkomsten en hun visies in het leven te ondekken van deze artiesten.

Kolonel C.

Heizel Club

DJAX

PO Box 2408
5600 CK Eindhoven
The Netherlands
+31-(0)40-2115547
Fax: +31-(0)40-2115004

Your name
E-mail
Comments


Contents and design may not be reproduced without the express
permission of the Publisher.
©2000 by ART12/wVanderHoek Publishing. All rights reserved.